DIY flæse nederdel

Jeg lovede Jer en DIY på de flæse nederdele jeg har lavet til mine døtre for nylig. OG jeg lovede Jer at det ville være nemt 🙂 Nu har mine nederdele været til pigerne, men fremgangsmåden til en nederdel i voksen str. er fuldstændig den samme.

Hvad skal du bruge?

Det eneste du skal bruge er stof og elastik. Den kræver ikke meget stof, så ofte har man måske en rest liggende. Til en str. 158/164 har jeg brugt lige knap 1 meter stof og ca. 60 cm elastik af bredden 3,5 cm. Elastik bredden varierer du bare efter hvad du kan lide eller har liggende. Man kan ændre udtrykket på denne DIY nederdel helt urolig meget alt afhængig af hvilken h´kvalitet du bruger. Mine to eksempler her er i denim look og i chiffon.

Derudover skal du bruge mønster papir og en stor lineal. Jeg bruger brun papir som er købt hos en engros forhandler indenfor kontor artikler. Grunden til jeg bruger det er, at det er langt mere kraftigt end almindeligt mønsterpapir og bedre når man vil konstruere sine egne mønstre. Almindeligt tyndt mønsterpapir er mere til når man skal tegne et mønster af. Og så er det også godt til gaveindpakning 😉

Step 1 – målene

Vores udgangspunkt bliver talje målet. Der skal elastik i taljen, så hvis vi tager et par bukser eller anden nederdel (også med elastik i taljen), som har den ønskede vidde, så er det nemmeste at bruge det mål.

Vi skal måle når stoffet er strukket ud, og altså ikke elastik målet.

Vi tager udgangspunkt i en talje vidde på 48 cm på en 1/2 buks. Havde det været nogle mere konfektionerede bukser havde for og bag målet været forskellige, men det er det ikke i denne type med elastik og hvor det sidder i taljen.

Så skal længden vurderes. Vi arbejder her med en total længde på 67 cm incl. linning. I samme ombæring måler vi hvor vi gerne vil have flæsen til at starte og hvad højden så skal være på den. Vi har her en flæse på 22 cm.

Step 2 – mønstre delene

Vi skal have lavet:

  • 1 linning – den laves til fold og der klippes 2 stk.
  • 1 skørt – det laves til fold og der klippes 2 stk. Ens for og bag.
  • 1 flæse – den laves til fold og der klippes 2 stk.

Når man laver mønstre, er det nemmeste af lave mønstre delene til fold. Derfor skal jeg kun bruge det halve af mit talje mål, altså 24 cm.

Den elastik jeg vil bruge er 3,5 cm, og det kræver at linningen er min. 0,5 cm bredere. Så jeg skal altså have en linning på 4 cm.

Den totale længde vurderede vi til 67 cm. Jeg skal nu trække min flæse længde og linning fra, og så har jeg skørtets længde. 67 – (4+22) = 41 cm.

Linning

Min linning skal fungere som en løbegang for elastikken, og skal dermed være dobbelt. Jeg skal alså have en mønster del med en højde på 8 cm og en bredde på 24 cm.

Skørt

Skørtet skal syes sammen med linningen og skal dermed have samme mål i toppen; 24 cm. Vi er også kommet frem til længden som var 41 cm.

Vi starter med at tegne en firkant på vores mønster papir; 24 x 41 cm. Men den har ikke den rigtige vidde i bunden; så ville vi simpelthen ikke kunne gå. Vi måler den ønskede vidde der hvor flæsen skal starte. Her 124 cm hele vejen rundt, som er 62 cm på en halv nederdel. Vi laver mønstre til fold, så vi ender med en bund vidde på 31 cm. Vi mangler altså 7 cm på vidden (31 – 24 = 7 cm) og spreder mønstret.

Jeg deler simpelthen bare min firkant i tre lige store dele lodret og klipper op nedefra, men lader dem lige sidde samme i toppen. I og med vi har spredt det to stedet, skal vi dele de 7 cm i to, altså 3,5 cm til hver spredning. Det giver den pæneste form ved at sprede to steder og ikke kun ét.

Sæt papir på bagsiden så du får en ny mønster del. Nu har vi fået en flot runding både i bunden og ikke mindst i taljen. VOILA!

OBS: Det nemmeste ville helt sikkert være bare at lægge de 7 cm til i siden, men det er en doven skrædder og den vil komme til at dryppe i siden. DON´T DO IT! 😉

Flæse

Vores flæse har vi målt til at skulle være 22 cm høj. Vi ved at bundvidden er 31 cm. For at få rynke effekten, skal vi lægge vidde til. Man tager målet på den del man skal sy flæsen på, altså de 31 cm, og så ganger man det med min. 1,5. Det er en smags sag hvor meget effekt man ønsker så man kan også sagtens gange med 2. Jeg har ganget med 1,5 og får en flæse vidde på 46,5. Min mønster del hedder derfor 22 x 46,6 cm.

Nu har vi vore tre dele!

STEP 3 – klipning

Når vi skal klippe, skal der lægges sømrum til. Det er 1 cm alle steder undtaget flæsens bund; her ligger vi gerne 3 cm til.

HUSK: at lægge til fold og klippe x2 af hver.

STEP 4 – syning

Nu skal vi igang med at sy.

Start med at tage din linning, og sy den sammen i siden ret mod ret. Derefter presser vi sømrummet fint og folder den så på langs vrang mod vrang. Pres evt din fold. Læg den nu til siden.

Tag dit skørt og sy det sammen i sidesømmen ret mod ret. Overlock/zigzag sømrummet og bunden og pres sømmen fint. Nu kan du sy din linning på skørtet, så du tager den foldede linning og lægger den ret mod ret på skørtet og syr. Lad 3-4 cm stå åbent til elastikken.

Mål hvor langt et elastik du skal bruge og klip det 2 cm ekstra. (Jeg brugte 62 cm til denne str.) Tag en sikkerhedsnål i enden og før det gennem linningen. Nu skal elastikken syes sammen til en ring og du ligger enderne 2 cm ind over hinanden og zig zagger dem sammen. Sy gerne en firkant med kryds i midten for bedst hold.

Sy nu det sidste stykke af skørt og linning sammen og overlock/zig zag sømrummet.

Sy nu flæsen sammen ret mod ret, overlock alle kanter og sømrum og pres sømmen. Hvis du har lagt 3 cm sømrum til i bunden, folder du nu det op, presser og syr 2,5 cm inden.

Flæsen rynkes og syes på

Vi skal have flæsen rynket sammen til at passe skørtets bredde. Derfor syr vi rynketråd i den øverste kant. Jeg syr to tråde i; en med 0,75 cm søm og en med 1,25 cm søm. Altså ligger de to rynketråde 0,25 cm på hver siden af der hvor vi skal sy sammen 1 cm inde. Hvis man kun syr én rynketråd i, bliver det ikke ensartet, og du får klart det pæneste resultat med to tråde. Sy med stinglængde 6 (eller hvad der er max på din maskine), så er de lette at fjerne efterfølgende.

2 rynketråde med sting længde 6 (eller max). 0,75 cm og 1,25 cm inde; en på hver side af der hvor vi kommer til at sy flæsen på skørtet med 1 cm sømrum.
Når vi rynker med to tråde, bliver det jævnt.
Så syr vi lige mellem de to rynketråde når vi syr skørt og flæse sammen.

Marker evt. midten af flæsen og skørtet så du har nogle samlepunkter. Så er det ellers bare at hive i de to snore samtidig (enten over- eller undertråd) og fordelen rynkerne indtil de passer skørtet. Sy nu sammen med almindelig sting længde 1 cm inde. Pres syningen, men ikke ovenpå rynkerne.

DONE! I kan godt se at den sy process var ret simpel, ikke? Mønstret, ja man skal måske lige have syet et par gange for at følge med. Men jeg håber at fine billeder guider Jer på vej.

I må endelig spørge i kommentarfeltet hvis der er noget. Jeg har ikke før skrevet en sy vejledning, så når det hele er i ens hoved, kan det være svært at vide om det er til at gå til for andre. Så sig endelig til om det er GO eller NO GO 🙂

For andre DIY sy projekter kan i læse om flæse kjolen HER. man hellere den mere sikre vej, er der færdige mønstre at finde hos Stof og Stil.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *