Sy guide til sommerkjole

Foråret gør noget ved min sy lyst. Jeg bliver inspireret af alle de fine kjoler og lette materialer, og får lyst til at sy det hele selv. Jeg har heldigvis med årene erfaret, at jeg skal holde mit ambitions niveau lidt nede. Men hjemmesyet sommertøj; det kan bare noget, så her en sy guide.

For nogle uger siden postede jeg et billede af min ældste datter i en hjemmesyet kjole. En kjole med to flæse etager og fine flæse stropper i fint seersucker stof. Jeg vil godt starte med at sige, at ideen ikke er opfundet af mig, men stærkt inspireret af dygtigt, kreative Maria Møller. Maria har lavet et par sy guides til begyndere, masser flotte perle DIY og så strikker hun også. Følg hendes sy guide HER. Hvis jeg bare haft hendes gå-på-mod i den alder!!!

Men, jeg har alligevel nogle år på bagen når det kommer til at sy og konstruere (ja egentlig bare generelt), og har lavet min egen upgraded version. Rent teknisk og konstruktions mæssigt, er der ting jeg har gjort på en anden måde. Ikke svære, nej nok tvært imod faktisk. Forskellen er, at jeg laver topstykket og flæsen dobbelt, som jeg synes giver en meget flottere finish, og langt nemmere at få pænt. Jeg har nu lavet to; lillesøster har nu også fået sin.

Sy guide

Alle dele overlockes løbende.

1//

Jeg er gået ud fra et kjole mønster jeg brugte til pigerne sidste sommer. Dette fra Stof & Stil. Et mønster til fast stof med top stykke og korte ærmer. Jeg startede med at vurdere hvor højt det skulle være, og da der ikke skal ærmer i, skal ærmegabene være smallere. Jeg gav pigerne kjolerne på og satte så nåle i hvor den skulle gå. Dem kunne jeg så måle efter.

Forstykke
Bagstykke

Som I kan se, runder forstykket lidt ned. Det er i og for sig ikke så nødvendigt, da børn ikke har så mange former. I ensfarvet stof ser man det ikke, men vil ses i tern og stribet stof. Jeg har valgt at lave bagstykket lavere, da jeg synes det ser pænest ud, og lidt mindre lille-piget. Bagstykket skal også være smallere end forstykket øverst .

Du skal klippe dobbelt af begge stykker, da øverste del af kjolen laves i to lag. Vi syr to ens og sætter dem efterfølgende sammen.

Sy for- og bagstykket sammen i siden, og prøv det på. Da kan evt tage den lidt ind i siden, eller klipper op midt bag, hvis den står for meget ud. Samme tilrettelser skal så selvfølgelig lavet på begge top stykker.

Når de er tilrettet, syr du de to top stykker sammen i ærmegabet ret mod ret.

2//

Nu skal du klippe stropperne. Her har jeg også lavet en ændring ift. Marias DIY. Jeg har lavet dem lidt smallere, 5 cm, og så bliver de dobbelt.

Du skal klippe 2x (12 x 60 cm). Nu syer du stropperne sammen på langs og vender dem rundt. Pres sømrummet. OBS: Hvis du syr til voksen, kan du laves stropperne lidt længere, og elastikken tilsvarende. De rettes til i punkt 3.

Så skal du bruge 4x stykker elastik på 0,5 cm. De skal være 32 cm. Placer dem 1,5 cm inde på hver side af stroppen, én ad gangen.

Elastikken placeres 1,5 cm inden i hver siden.
Det færdige resultat.
Her er den strøget let.

3//

Nu skal stropperne monteres mellem lagene i top stykkerne. Du placerer den ene ende af stropperne helt ude ved ærmegabet, og syr dem dem fast mellem lagene. Start med enten for- eller bagstykket.

Når den ene ende er syet fast, vender du toppen med retten ud og så skal den prøves på. Nål stroppen fast så den har den rigtige længde og mål hvor meget du evt. skal have af inden du syr den anden ende af stropperne fast. Og så samme procedure som modsatte ende af stroppen:-)

Pres kanterne fint, og så er toppen faktisk færdig. Den er åben i bunden, og du kan overlocke lagene sammen.

Stropperne sidder helt ude i siden af øverste kant.
Det færdige top stykke.

4//

Nu skal vi have lavet etagerne. Du skal måle hvor lang du vil have kjolen ned fra toppen. Del så den længde i de to højder du ønsker etagerne. De kan være samme højde eller den ene højere end den anden.

For at finde bredden, er det er god grundregel at gange vidden den skal sættes fast på med 1,5. Altså, måler du toppen til at være f.eks. 40 cm. bred, er regnestykket 1,5 x 40 = 60 cm. Ønsker du mere voldsom rynke effekt, gange du bare med et højere tal.

Så mønstret er en firkant; højden som du har vurderet på øverste etage og bredden du har regnet ud. Der skal lægges lidt sømrum til; 1 cm på alle sider. Der skal klippes 2 af hver etage.

For nederste etage gør du det samme igen. Den skal rynkes fast til øverste etage. Du ganger bredden på den med 1,5. I eksemplet vil det så være 1,5 x 60 = 90 cm. Igen skal der sømrum lægges til, men denne gang skal der 2-3 cm på nederste kant til oplægning.

5//

Etagerne syes sammen i sidesømmen og sømrummet presses. Så skal der rynketråd i øverste kant. Ri med stinglængde 6 først 0,75 cm inde, derefter 1,25 cm inde; så rynker man bedst nævnt. Træk i rynketråden til stykket passer på stykket det skal syes på, og fordel rynkerne jævnt. Nål det godt fast, og så kan du sy den fast lige imellem rynketrådene 1 cm inde. Sy ret mod ret.

Man kan lægge den nederste etage op først, derefter sy de to etager sammen og til sidste syr du etagerne på top stykket.

Så har du faktisk en kjole. Min guide er mest til dem der har syet før, og forstår hvad jeg snakker om. Skal man have det uddybet mere, vil jeg råde Jer til at følge Maria guide som er mere begynder venlig.

Jeg er vild med hvor tøset kjolen er, men styler du den rigtigt, bliver den total cool.

Håber I kan bruge sådan en sy guide; skriv endelig hvis du har spørgsmål. pernille@pernillethulin.dk

2 kommentarer til “Sy guide til sommerkjole”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *