Skiferie how-to

Jeg spurgte på IG om I også var de praktiske typer ift. mad på skiferier eller typerne der bare tager afsted…. Der var ingen tvivl: 80% var enige med mig om at det eneste rigtige er at forberede mad til sådan en ferie. Dog gav det en del spørgsmål, så det vil jeg prøve at følge op på.

Norden vs. syden

Vi har rejst til Norge de sidste syv år, altså siden Alma begyndte at stå på ski som godt 3 årig. Norge fordi vi helt klart mener at Norden er bedst når når man har små børn med. Om det er Sverige eller Norge gør ikke den store forskel ski mæssigt, men i Sverige kræver det en del mere kørsel at komme til ordentlige ski steder, hvor det i Norge er muligt at komme flere rigtig gode steder hen indenfor langt kortere køre tid. Når Bertram også har fuld styr på skiløbet, så skal vi syd på.

I år skal vi kun afsted i en forlænget weekend, og derfor var det vigtigt at få mest ud af dagene. En tidlig afgang og kort afstand hen til stedet vandt. Ofte er det de sammen boliger de forskellige selskaber tilbyder, så husk at tjekke mulighederne og evt. prisforskelle.

Praktikken omkring mad

Men tilbage til praktikken. Vi handler al mad hjemmefra, aftensmaden er tilberedt og bollerne bagt til morgenmaden.

 1. Vi gider ikke bruge vores tid på ferien til at stå i køkkenet, og man orker det ofte heller ikke efter en hel dag på ski
 2. Det er sk… dyrt at handle i Norge. Virkelig!

Vi har rejst med de samme venner alle årene, og vi kopierer bare indkøbs/huskesedlen fra år til år, og justerer afhængig af hvor mange børn der er kommet til 🙂 Vi står hver for en ret som vi laver til to dage, og så har vi oftest en suppe med til den/de sidste dage. Både maden og bollerne er lavet i forvejen og frossen ned, for så fungerer det nemlig som køleelementer til resten af maden på turen.

Udstyr

Det som der var en del der spurgte til, er hvad man har brug for af udstyr. Jeg kan sagtens forestille mig er det mest uoverskuelige hvis man skal afsted første gang.

Til de mindre børn, op til 4-5 år, vil jeg anbefale at man bruger deres flyverdragt fra børnehaven. Ingen grund til at købe et ski sæt til en uges brug. Med flyverdragt skiller de heller ikke og kan bedre holde dem varme, da det er dem der nemmest kommer til at fryse.

Fælles for både børn og vokse er basen:

 1. Ski undertøj er et must selvfølgelig, og til børnene vil jeg anbefale en uld variant. Til dem som er mere kuldskær, får de også uld undertrøje på.
 2. Ski strømper. Man kan få en masse forskellige og i forskellige prisklasser. Det virker måske fjollet at bruge penge på kvalitet til børnene som vokser så hurtigt, men sørg for at de passer godt og ikke er for store og tykke. Det kommer til at irritere i de stive støvler.
 3. Fleece trøje. Har børnene en fra børnehaven, er det super, bare den kan være under jakken. Til os andre, har vi erhvervet tyndere fleece trøjer. Vi har ikke nogen speciel kvalitet, og det har alligevel været fint og holdt i utallige år.
 4. Hue bruger vi ikke, da hjelmene er nok. Til de mindste, har de dog haft tynde elefanthuer under nogle gange.
 5. Halsedisse. Vi har tynde rør i uld som fungerer perfekt, da de kan trækkes op over mund og næse når det er nødvendigt på kolde dage eller når man kører drøn stærkt 🙂
 6. Luffer/Handsker. Her er det vigtigt at finde ud af hvad som fungerer. Nogle fryser nemt deres hænder og har brug for specielle luffer, andre er fuldstændig ligeglade. Hvis man døjer med at fryse hænderne (det gør jeg og det gør vanvittigt ondt, og kan ødelægge en tur), vil jeg anbefale luffer da det hjælper at fingrene kan røre hinanden.
 7. Skibriller. Når det er koldt og blæsende, er de ikke til at undvære. Sydpå kan solbriller være nok.
 8. HJELM er heldigvis ikke et emne længere, det er et MUST.
 9. Selvfølgelig ski jakke og bukser. Man bruger det oftest kun én gang om året, så det kan holde længe. Jeg købte god kvalitet da vi boede i Østrig for 10 år siden. Det fejler intet! (det er jeg lidt ærgerlig over da jeg virkelig godt kunne tænke mig en anden jakke 🙂 🙂 )

Det var vist det. Er vi afsted en hel uge/5 dage, har jeg dobbelt med af ski undertøj og strømper. Min bedste råd er ikke at investere i for meget til børnene, og har man flere, så sørg for at det kan gå i arv. Som sagt, så bruges det så lidt hvert år, så det bliver ikke slidt. Hjelme findes på alle udlejningsteder, så nøjes med at købe til dig selv (hvis du ved du skal afsted år efter år), ellers så bare lej dem (ofte er det gratis i forbindelse med ski leje). Det samme med ski udstyr. Hos os er det kun mig som har, men efter Thomas er stoppet med at spille fodbold og gerne må stå, giver det mening at vi også skal have investeret i udstyr til ham.

Derudover har vi ét sæt tøj med til hver + det vi rejser i. Børnenes har vi altid rent med hjem, da de kommer direkte fra ski undertøj til nattøj. Det er jo klart en af de fedeste ting ved ski ferier; at man kan gå rundt i sit ski undertøj!

Skiskole og -leje

Det er ikke færgen og boligen som gør en skiferie dyr; det er skiskole og skileje. Og det trækker til gengæld også tænder ud! Skiskole vil jeg dog alligevel anbefale til børnene, medmindre man selv er yderst tålmodig. Det er godt givet ud og børnene får en masse ud af det. De venner vi har rejst med, har også tre børn, og de har kunne gå på skole to og to. Første år kom de på hold, men det fungerede slet ikke. De sad mere for toppen af bakken og ventede end de stod på ski. 5-10 små børn der ikke kan stå på benene og kun én lærer. Derefter valgte vi enetimer til dem to og to de første år, og det har været en succes. Så kommer de afsted 3 dage intensivt fremfor 5 dage på hold. Men som de er blevet ældre og har fået styr på skiløbet, er de kommet på hold. Nu er Alma 11 år (næsten) og tænker at vi nok ikke sender hende på skole næste år, selvom jeg ikke er i tvivl om at de altid vil kunne få noget ud af det, men det er mange penge at spare.

Det gode ved alle unger på skole er også at de voksne kan få et par ture alene 🙂

Skiweekend

I år skal vi som sagt bare på en forlænget weekend. Vi lufter alle tre bedster og fejrer Almas fødselsdag. Når det kun er to dage, kommer de ikke på skiskole, men de kan også alle tre stå og så kan vi dele os op hvis det bliver nødvendigt.

To dage er ikke meget, men det er alligevel noget. Vores fornuft sagde at vi ikke skulle afsted i år, men der var noget andet der vandt 🙂 Men på denne måde med bare en weekend og uden skiskole, man kan gøre det til rimelige penge. Bertram lærte først at stå sidste år, og jeg kunne ikke bære at der skulle gå endnu et år før han skulle prøve igen. Nu har han øvet pizzaen så længe 🙂

Vi har to Ikea poser med; en med håndklæder, sengetøj og lign. og en med skitøj. Derudover en stor sportstaske til deling til os alle fem. Jeg ELSKER det er så nemt og enkelt at pakke til sådan en ferie.

Nu vil jeg slappe af de næste fire dage efter nogle hektiske nogle af slagsen. Så er jeg klar til at indtage kontoret igen på mandag!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *